Eliksir młodości dla włosów – naturalny olejek arganowy

Pozytywne właściwości olejku arganowego poznano już w starożytności. Dopiero później dowiedzieliśmy się, z czego to wynika. Zimnotłoczony olej arganowy zawiera więcej witaminy E niż oliwa z oliwek, a zatem jest dużo lepszym antyoksydantem. Przekonaj się, czego jeszcze nie wiedziałaś o tym niepozornym eliksirze młodości.

Skąd bierze się olej arganowy? Otrzymuje się go poprzez tłoczenie owoców drzew arganowych, które porastają południowo-zachodnie części Maroka. Zalicza się zdecydowanie do najpopularniejszych olejków. W zależności od metody pozyskiwania olej arganowy może być ciemny (do celów kulinarnych) lub jasny (wykorzystywany w kosmetyce). Fakt, że tłoczony na zimno olej arganowy nadaje się do pielęgnacji wynika z jego składu.

Co zawiera olejek arganowy? Przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe grup omega-6 oraz omega-9. To one są w stanie wzmocnić naturalną warstwę hydrolipidową skóry. Jak wspomniane było już wyżej, olej arganowy jest źródłem cennej witaminy E o właściwościach przeciwutleniających. Do tego zawiera karotenoidy, skwalan i dodatkowe substancje odżywcze. Taka kompozycja cennych składników oznacza jedno – skuteczność w pielęgnacji.

Zobacz również  5 trików na to żeby loki utrzymały się dłużej

Jak działa olej arganowy? Warto zacząć od tego, że można stosować go zarówno na włosy, jak i skórę. Jest wielozadaniowym, naturalnym składnikiem wielu kosmetyków, ale świetnie sprawdza się także stosowany solo. Ma właściwości przeciwzapalne, łagodzi podrażnienia, pośrednio nawilża i regeneruje, ochrania przed czynnikami szkodliwymi. Szczególnie dobrze sprawdza się w pielęgnacji włosów, ponieważ:

– zapobiega rozdwajaniu się końcówek,
– ochrania przed wysoką temperaturą,
– neutralizuje puszenie się włosów.

Do jakich włosów? Olejek arganowy jest najlepszym wsparciem dla włosów niezdyscyplinowanych, podniszczonych i starzejących się. Można stosować go przy rozdwajaniu się i łamliwości jako kurację wzmacniająco. Jest na tyle uniwersalnym składnikiem, że można znaleźć go w produktach do włosów o różnej porowatości, w których występuje w towarzystwie dopasowanych olejów.

Zobacz również